DOMIMÉTER

Lilypie Premature Baby tickers

LEVIMÉTER

Lilypie First Birthday tickers

Receptek

A férjem imád főzni (az én szerencsémre), az én asztalom pedig a sütik! Amikor Domival voltam várandós megállás nélkül sütöttem, volt hogy hajnal 3-ig is. Na, hát azóta meg nem sütöttem :) Mivel jön a karácsony biztos megint elkezdem addig is pár receptet összegyűjtök itt és megpróbálok a férjem specialitásaiból is elcsenni párat;) hátha tudok ötleteket adni másnak is!




Sütik (édesek, sósak)


sajtos rúd


hozzávalók: 20 dkg vajjal, késhegynyi szódabikarbónával, kevés sóval, 25 dkg rétesliszttel, 20 dkg reszelt sajttal, kevés tejjel tésztát gyúrunk

 
elkészítés: A hozzávalókat összegyúrjuk, 1 óra pihentetés után 2-3 mm vastagságúra kinyújtjuk, tojással lekenjük, 10 cm hosszú csíkokra vágjuk, a tetejét ízlés szerint sajttal, paprikával, köménymaggal vagy egyéb magvakkal megszórjuk és lisztezett sütő lemezre tesszük. Forró sütőben szép pirosra sütjük.




kókuszos tekercs


tészta: 30dkg darált keksz, 2 ek kakaó por, 10dkg porcukor, tej az összegyúráshoz
A hozzávalókat egy tálba összedolgozzuk úgy hogy nyújtó fával nyújtható legyen és 30 percet pihentetjük A tésztát két részre osztjuk az egyiket a gyúródeszkára tesszük amit előtte porcukorral leszórunk (hogy ne ragadjon a tészta le) majd kb.0,5 cm-re kinyújtjuk.


krém: 10dkg porcukor, 15dkg margarin, 5dkg kókusz reszelék
Egy tálban kikeverjük a a porcukrot a margarinnal majd hozzákeverjük a kókuszt. Ezután vékonyan megkenjük a tésztát. Feltekerjük és kókusz reszelékbe forgatjuk.



meggyes golyó


Hozzávalók: 25dkg darált keksz, 25 dkg darált dió, 25dkg porcukor, 1dl meggy lé, 0.5 dl rum vagy egy rum aroma fele, 20 dkg kimagozott meggy amit rumba vagy rum aromába áztatunk 10 percig.
A kekszet összekeverjük a dióval,cukorral. A meggy lével és a rummal jól formázható masszát gyúrunk belőle. Golyót formázunk belőle aminek a közepébe beleteszünk egy meggyet. Meghempergetjük kristály cukorba vagy kókusz reszelékbe vagy bármilyen díszítő cukorkába és minyon papírba tesszük.


Tovább akarom fejleszteni úgy hogy olvasztott csokival vonom be, ha sikerül, kibővítem a receptet.




Kosárka



Tészta:
10dkg darált dió, 30dkg finomliszt, 15dkg Ráma, 7dkg porcukor, 1ek kakaó, 1 egész tojás, fél sütőpor, kevés tej
1 nagy tálba jól összedolgozzuk az összeálláshoz tejet használunk, de csak annyit hogy ne legyen a tészta nagyon kemény. A kosárkaformákat először kilisztezzük, . Kinyomkodjuk a formákat és tepsibe rakjuk, 3-5 percig sütjük
A formából még melegen kiszedjük, majd megkenjük vékonyan baracklekvárral.

Krém:
4db tojásból, 8ek porcukorból, 1cs vaníliás cukorból állandó keverés közben sűrű krémet készítünk,(a krémet gőz fölött főzzük) majd 20dkg Rámát belekeverünk, és jól eldolgozzuk.
A kosárkákat megtöltjük vele.

Díszítés:
10dkg kristálycukor, 3ek vízből szirupot főzünk, majd 10dkg Rámát,3ek kakaóport elkeverünk és a meleg szirupot ráöntjük, és addig kavarjuk még sima öntetet nem kapunk. A krém tetejét díszítjük vele. Lehet betűket formálni vagy különböző alakzatokat csorgatni, a fantáziánkra van bízva...



Linzer karika:

Hozzávalók:
10dkg cukor, 25dkg Ráma, 30dkg liszt, 1 cs vaníliás cukor, 1 cs sütőpor, 1 egész tojás, 1 pici kupak citromlé
Az egészet jól kidolgozzuk, és a hűtőbe tesszük fél órára pihenni a tésztát.

Utána kinyújtjuk, kiszaggatjuk, és megsütjük. Barack lekvárral összeragasztjuk, a tetejét megszórjuk porcukorral.

Mandula

Tészta:
30dkg liszt, 25dkg Ráma, 22dkg porcukor, 20dkg darált dió, 2ek rum, 1ek kakaópor, ha nem állna össze egy kis tejjel lazíthatjuk
Összegyúrjuk, mandula sütőformába tesszük és közepes lángon 3-5 percig sütjük.


Töltelék:
3db tojást, 20dkg cukor, sűrűre főzzük. Utána 25dkg Rámát habosra kavarunk (kézzel), mandula aromával ízesítjük. Majd megtöltjük a mandulákat és összetapasztjuk őket.



Francia különlegesség



A piskóta készítése:6db tojássárgáját 15 dkg porcukorral kikeverni, hozzáadunk 7dkg lisztet,1cs sütőport, 1ek ecetet, 3dkg kakaóport,6 tojás kemény habját. Kisütjük
A krém készítése:
6db tojássárgáját 2ek lisztel,3 dl tejjel sűrűre főzzük. Ha kihűlt hozzáadunk 25 dkg Rámát amit 15 dkg porcukorral és 2cs vaníliás cukorral kikevertünk. Ezután a kihűlt tésztára kenjük.
A hab készítése:
A 6 tojásfehérjét, 30dkg porcukorral fél ek ecettel gőz fölött habbá verjük, és a krém tetejére tesszük. Legvégül csokoládét reszelünk rá.


Diós kosárka

Tészta:
50dkg liszt,10dkg porcukor, 1db Ráma, 5db tojássárgája, fél cs sütőpor
Összekavarni, kinyomkodni a tésztával a formákat.
Utána szilvalekvárt rakunk bele majd a tölteléket és utána egybe sütjük ki.

Töltelék:
5db tojásfehérjét kemény habbá verjük, rakunk bele 25dkg porcukrot és 25 dkg daráltdiót.
Sütés után porcukrozzuk.


Túrós rétes

Tészta:
30dkg liszt,1 pohár tejföl, 1csipet só,1 egész tojás. Hólyagosra dagasztjuk, majd 1 órát pihentetjük.

Rántás:
7dkg zsír,10 dkg liszt. Rántást készítünk, majd hagyjuk kihűlni.
A tésztát kinyújtjuk, és a rántást rákenjük, majd feltekerjük, és 6 felé vágjuk. Újra 1 órát pihenni hagyjuk, majd kinyújtjuk ( a réteg felül legyen)olvasztott zsírral megkenjük, majd a tölteléket rátesszük.( kb. 5 kanállal)

Töltelék: Fél kg túró, 15dkg porcukor, 2 tojássárgája majd ebbe belekeverjük a már felvert 2 tojásfehérjét 

Keresztanyám tuti Sajtos pogácsája


40 dkg réteslisztet (legjobb a Coop-os)
25 dkg RAMA margarinnal elmorzsolunk.(kizárólag csak RAMA kocka jó)

Hozzávalók: Kis doboz tejfölt (legjobb a Coop-os)
Fél csomag élesztőt
1 tojást + 1 tojás sárgáját
Másfél mokkáskanál sót
Feleannyi kristálycukrot összekeverünk

Ezt a masszát hozzávegyítjük a lisztes margarinos keverékhez.
Negyedórát hagyjuk pihenni.
Kb: ennyi idő kell ahhoz, hogy kissé megkeményedjen a tészta
Gyúrótáblán elnyújtjuk, majd hajtogatjuk
2-szer megismételjük a hajtogatást. (Félórás pihentetéssel.)
Ha túl kemény a tészta megkenjük tejföllel.
Elnyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk,
megkenjük tojással, reszelt sajttal megszórjuk
Lisztes tepsiben, előmelegített sütőben sütjük.
(Előbb nagylángon majd félig visszavesszük a lángot)


Húsételek


Pácolt  flekken hagymával:
/8 személyre/

8 szelet sertéstarja /kb. 1,2 kg/,   4 fej lilahagyma,   4 fej vöröshagyma,    2 üveg gyöngyhagyma,   1 dl olaj,   flekken fűszerkeverék


A páchoz:
2ek. mustár,   3 gerezd reszelt fokhagyma,   1ek. erőspaprikakrém,   1 dl olaj


A körethez:
10 közepes, héjában főtt burgonya
A pác alapanyagait összekeverjük és megkenjük vele a hússzeleteket, majd letakarva hűtőbe 1 napig érleljük.(ha nincs idő akkor legalább pár órát)
Megtisztítjuk a hagymákat, cikkekre vágjuk és kicsit forró vízben főzzük+a gyöngyhagymát is.(de csak szinte le kell forrázni)
Kevés olajat felforrósítunk, a hagymákat és a gyöngyhagymát 4 percig pirítjuk.
A hússzeleteket megszórjuk a fűszerkeverékkel,és a maradék forró olajban megsütjük.
A főtt krumplit kockára vágjuk és olajban megpirítjuk.
Ami a hús után maradt meg olaj abba kevés vizet öntünk, felforraljuk, utána ráöntjük a hagymára, a krumplira és a húsra.


Marhafartő-tekercs

Hozzávalók 4 személyre: 4 vastagabb szelet marhafartő (aki nem szereti, sertéshúsból is lehet), 4 közepes ecetes uborka, 2 kisebb fej hagyma, 8 dkg fütölt szalonna, só, őrölt bors ízlés szerint, liszt a húst beleforgatni, 2,5 dl pecsenyelé, néhány csepp konyak, Worcestershire szósz, 2 dkg vaj, 4dkg olaj, konyhai zsineg a kötözéshez

Elkészítés: A hagymát vékony karikákra vágjuk, a szalonnát levágjuk a bőréről és vékony hasábokra vágjuk. Az ecetes uborkát vékonyra felszeleteljük. A húst megmossuk, a széleit több helyen bevagdossuk, majd enyhén kiklopfoljuk és sóval borssal ízesítjük. Ezután az uborkát,szalonnát és a hagymakarikákat elosztjuk a hússzeleteken, majd roládokat göngyölünk belőlük és konyhai zsineggel (cérna is megteszi) összekötözzük őket.
A hústekercseket lisztbe forgatjuk, egy nagy serpenyőben olajat hevítünk és a húsroládok minden oldalát gyorsan elősütjük benne. Konyakot locsolunk rá, felöntjük pecsenyeszafttal és fedő alatt a saját levével és szükség szerint esetleg egy kevés vízzel is gyakran öntözgetve puhára pároljuk. Ha megpuhult, a hústekercseket kiszedjük, a szaft felesleges zsírját leszedjük, sóval, borssal és Worcestershire szósz ízesítjük, majd átszűrjük. Ezután sűrűre beforraljuk, végül habverővel hideg vajdarabkákat keverünk bele. (én margarint szoktam, mert vajat nem tartok itthon, és fakanállal keverem el) Tálalás előtt a zsineget ne feledjük kiszedni:)








folyt.köv.